Ledgångsreumatism

 

Sigrid vill motivera andra att fortsätta kämpa

En av Sveriges främsta dressyrtränare inom hästsporten, entreprenör, mamma, före detta modell och känd från TV4-programmet Bonde söker fru. 43-åriga Sigrid Bergåkra låter inte ledgångsreumatismen stå i vägen för ett innehållsrikt liv. Hon tror på anpassningar istället för uppoffringar.

– Jag ringer dig klockan 10:00, jag rider för en portugisisk tränare klockan 10:30, skriver Sigrid i ett sms.

Det är så man oftast får tag på Sigrid Bergåkra, hon kontaktar dig när hon har möjlighet. Ett telefonsamtal leder nio gånger av tio till telefonsvararen där hon hänvisar till sms. Hon har alltid levt livet i full fart, hon är kvinnan som hade ett halmstrå med ax på i håret när bröllopsfrisyren skulle fixas, och diagnosen RA fick bara bli ett litet gupp på vägen.

Symtomen kom snabbt

När de första symtomen kom var hon som mest vältränad. Även hälsan var bra, men påverkad av ett hektiskt år med många åtaganden och stress. Hon red 7-10 hästar per dag och tävlade mycket, samtidigt som hon drev eget företag och tog hand om sina tre barn. RA kan ofta komma smygande, men för Sigrid kom svullnader över hela kroppen ”pang boom”, som hon uttrycker sig.

– Jag hade turen att träffa en välrenommerad reumatolog direkt och fick akut hjälp med kortison och cellgift. Utan det hade jag kanske inte varit vid livet idag eftersom svullnaden spritt sig till lungan, berättar Sigrid.

Idag kommer symtomen i skov och det viktigaste för Sigrid är att hushålla med krafterna och acceptera när kroppen inte orkar med. Efter cellgiftsbehandlingar känner hon sig helt slut och måste vila ordentligt nästa dag. Ibland känns kroppen som en vissen blomma och hon blir lättare arg och irriterad numera. Det senare är något som Sigrid gärna vill att anhöriga till henne och andra med RA ska vara medvetna om.

– När någon brutit benet är det lätt att se och förstå vad som är fel. Med RA är det inte lika lätt. Jag är en snäll person men man tappar lite personligheten och humöret oftare än tidigare och det kan vara svårt för omgivningen att förstå varför, säger Sigrid.

Ville inte berätta för andra om sin sjukdom

I sitt jobb som dressyrtränare åt andras hästar är Sigrid beroende av att folk litar på henne. En dressyrhäst är en dyr investering, så en tränare ges ett stort förtroende. Sigrid har delvis därför, innan den här intervjun, inte berättat för någon utanför den närmaste familjen om sin RA. Hon vet att hon klarar sitt jobb, men kanske skulle hästägarna se annorlunda på henne om de visste om hennes sjukdom?

– Det blir lite som en Instagrambild, solen skiner alltid och rosetten sitter fint i håret. Det blir ett filter på verkligheten, säger Sigrid.

En stor anledning till att hon nu väljer att berätta om sin RA är möjligheten att hjälpa andra i samma situation. Sigrid är redan en förebild inom ridsporten men bakom detta finns vardagsproblemen med sjukdomen att ta hänsyn till. Hon vill skapa förståelse för att var och en utkämpar sin egen kamp, trots att ytan kan se lättsam och vacker ut.

– Jag tror jag har mer förståelse numer för att det kan hjälpa andra i vardagsmotivationen när jag väljer att berätta om min RA. Dressyrsporten speciellt ser ju så glamorös ut när man är på tävlingsbanan med frack och blanka stövlar, men det är ju flera antal timmar slit bakom varje start. Att träffa en partner igen när man har en sjukdomsbild med sig är inte heller helt enkelt, och även inom det vill jag gärna även ge hopp för andra, säger Sigrid.

Hemlighållandet av sjukdomen har även skett inombords, Sigrid har ibland svårt att erkänna för sig själv att hon är sjuk.

– Jag tänker ibland när jag mår bra att jag inte har någon sjukdom och det händer att jag hoppar över ett besök i sjukgymnastens vattenbassäng, trots att jag älskar det när jag väl är där, säger Sigrid.

Anpassar livet efter förutsättningarna

Idag arbetar Sigrid enligt egen utsago mer än en vanlig frisk person, men det har krävt vissa förändringar. Hon driver en hästgård med sina två bröder och där får bröderna numera ta hand om de mer fysiskt påfrestande arbetssysslorna. Sigrids samlade erfarenhet av dressyr och hästar kommer till nytta bortom hästryggen.

– Jag har väl insett att min kunskap sitter i huvudet, inte bara i kroppen, jag vet vad som behövs för att träna upp en riktigt duktig häst och jag erbjuder även gymnasieverksamhet inom ridsport, säger Sigrid.

Precis som elitidrottare startar sin civila karriär efter idrottskarriärens slut så har Sigrid påbörjat samma resa. Som dressyrproffs, entreprenör, medverkande i Bonde söker fru och kommande författare av en science fiction-bok om hästsport (!), kommer vi garanterat se mer av Sigrid i framtiden.


Sigrids tips:

  • Din erfarenhet är värd mycket, sjukdomen är inte slutet på jobbkarriären.
  • Hushåll med krafterna för att orka mer.
  • Våga ta ledigt från jobb ibland och unna dig att bara vara.

Det här är Sigrid

Ålder: 43
Bor: Vallsta, Hälsingland
Jobbar med: Instruktör inom hästdressyr (beridare)
Gillar: Sin svarta häst Ids (som hon även kallar ”Min hobby”) och skidåkning

"När någon brutit benet är det lätt att se och förstå vad som är fel. Med RA är det inte lika lätt."