Att leva med psoriasisartrit

När man lever med en reumatisk sjukdom är det väldigt individuellt hur man upplever sjukdomen och hur den påverkar livskvaliteten. Att känna sin egen kropp och ha kunskap om hur sjukdomen inverkar på vardagen kan underlätta livet på många sätt.  Att veta vilka möjligheter till vård som finns och vilka rättigheter man har, gör kontakterna med sjukvården lättare och en bra dialog med vårdteamet gör behandlingen enklare. Att göra vad man kan för att må bättre rent generellt, har ofta en välgörande inverkan på både kropp och själ.

Så även om reumatisk sjukdom inte går att bota så finns det vardagsnära knep att ta till för att må lite bättre.Här hittar du information, tips och annat intressant som kan underlätta vardagen för dig som lever med reumatisk sjukdom.
Dialog med vården för dig med psoriasisartrit (PsA)

Här kan du läsa om vilka specialister som kan underlätta livet för dig som har psoriasisartrit (PsA) och hur du får mesta möjliga hjälp av ditt vårdteam.

Du kommer troligtvis att möta en rad olika yrkeskategorier under din behandling. Det här är några av dem.

Reumatolog

Den läkare som ställde diagnos på din sjukdom var förmodligen reumatolog. Reumatologen kan förklara hur behandlingen fungerar, svara på dina frågor om biverkningar och hur de kan hanteras. Han/hon kan även remittera dig vidare till andra specialister.

Reumatologsköterska

Sköterskan kan erbjuda hjälp, lyssna på dina problem och ge dig information om din sjukdom och behandling. Sköterskan kommer även fråga dig om din allmänna hälsa.

Din allmänläkare

Allmänläkaren kan hjälpa dig med lämplig kost och motion och om du har några problem med behandlingen. Läkaren kontrollerar din allmänna hälsa och kan även föreslå olika lösningar om du till exempel känner dig nedslagen.

Andra som kan medverka i din vård är:

  • En dermatolog (hudspecialist) som behandlar hudsymtomen.
  • En arbetsterapeut som hjälper dig klara vardagen så bra som möjligt.
  • En fysioterapeut som hjälper dig få ökad rörlighet och förbli aktiv.

Tips för bättre läkarbesök

Det är alltid bra att komma väl förberedd till ett läkarbesök. Om du är engagerad och delaktig i din vård och rehabilitering så ökar du chansen att lyckas. Här kan du läsa om vad du kan tänka på innan, under och efter läkarbesöket.

Få ut mer av läkarbesöket