Psoriasisartrit (PsA)

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit (PsA) är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom med kopplingar till sjukdomen psoriasis. Man uppskattar att ungefär 40 procent av alla som har diagnosen psoriasis även får ont i lederna. Sjukdomen innebär att en eller flera leder blir inflammerade vilket leder till smärta, stelhet och svullnad. Sjukdomen går i skov, med det menas att den kan blossa upp under perioder och att man under andra perioder kan vara besvärsfri och slippa symptom på sjukdomen.

Sjukdomen kan vara mild och drabba ett fåtal leder men också vara mycket aggressiv och drabba ett flertal leder. Den drabbar kvinnor och män i lika utsträckning och kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast i 30–55-årsåldern.

Schematisk bild över hur lederna drabbas vid psoriasisartrit


Här hittar du information, tips och annat intressant som kan underlätta vardagen för dig som lever med reumatisk sjukdom.
Dialog med vården för dig med psoriasisartrit (PsA)

Här kan du läsa om vilka specialister som kan underlätta livet för dig som har psoriasisartrit (PsA) och hur du får mesta möjliga hjälp av ditt vårdteam.

Du kommer troligtvis att möta en rad olika yrkeskategorier under din behandling. Det här är några av dem.

Reumatolog

Den läkare som ställde diagnos på din sjukdom var förmodligen reumatolog. Reumatologen kan förklara hur behandlingen fungerar, svara på dina frågor om biverkningar och hur de kan hanteras. Han/hon kan även remittera dig vidare till andra specialister.

Reumatologsköterska

Sköterskan kan erbjuda hjälp, lyssna på dina problem och ge dig information om din sjukdom och behandling. Sköterskan kommer även fråga dig om din allmänna hälsa.

Din allmänläkare

Allmänläkaren kan hjälpa dig med lämplig kost och motion och om du har några problem med behandlingen. För patienter med inflammatoriska sjukdomar är det extra viktigt att tänka på sitt hjärta, och din allmänläkare kan hjälpa dig med behandling av för högt blodtryck och höga blodfetter. Läkaren kontrollerar även din allmänna hälsa och kan även föreslå olika lösningar om du till exempel känner dig nedslagen.

Andra som kan medverka i din vård är:

  • En dermatolog (hudspecialist) som behandlar hudsymtomen.
  • En arbetsterapeut som hjälper dig klara vardagen så bra som möjligt.
  • En fysioterapeut som hjälper dig få ökad rörlighet och förbli aktiv.

Tips för bättre läkarbesök

Det är alltid bra att komma väl förberedd till ett läkarbesök. Om du är engagerad och delaktig i din vård och rehabilitering så ökar du chansen att lyckas.