ATT LEVA MED REUMATISK SJUKDOM

Vikten av att träna


Tips från experten: Vikten av att träna

 

Tidigare var läkarna övertygade om att vila och en stillsam livsstil var det rätta för den som lever med en reumatisk sjukdom. Men över tiden har studier och erfarenhet visat att träning och ett så aktivt liv som möjligt är det bästa. Träning av styrka och kondition är A och O för alla som vill leva med bästa möjliga hälsa. Var och en utifrån sina egna möjligheter och mål. Men gemensamt för alla är att det krävs en plan för att nå resultat. Det är viktigt att träning anpassas efter individens behov och därmed är det bra att man testar sin maxkapacitet så att träningen kan doseras korrekt.

 

Lite träning är bättre än ingen alls

Att leva med en kronisk inflammatorisk sjukdom kan vara krävande. Det kan ta emot att träna när det gör ont. Men det är ingen bra lösning att låta bli för resultaten kommer även vid mindre insatser. Det är alltid bättre att träna lite än ingenting alls. Att komma i gång med träning är första steget mot bättre hälsa. Nästa moment är att fortsätta och att hålla fast vid de goda vanorna.

Kontinuiteten är en förutsättning för att nå och bibehålla god hälsa. Forskningen visar att motion är en mycket god investering i hälsan över tid och personer med led- och muskelsjukdom är inga undantag.

 

En plan för din träning

Den som har en reumatisk sjukdom av något slag kan få hjälp av en sjukgymnast. Samtal mellan sjukgymnast och patient är grunden för en bra start och fortsatt träning. Tillsammans kan man ta fram ett schema som är anpassat efter den enskilda personens behov.

Patienter som har problem med övervikt, högt blodsocker, högt eller lågt blodtryck riskerar att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes typ 2 samt hjärt- och kärlsjukdomar. För sådana patienter är det sjukgymnastens roll att coacha patienten till minst 30 minuters daglig fysisk aktivitet på måttlig nivå. Det kan vara promenader till och från jobbet, cykling, simning och jogging.

Den som har behov av att öka rörlighet, styrka och uthållighet behöver en mer strukturerad träning. För den som har ryggvärk, skört skelett, svaga muskler eller smärtande leder behövs ett noggrant utformat träningsprogram. Här är det viktigt att belastning och intensitet doseras rätt för att träningen ska bli effektiv och inte leda till skador.

 

Få hjälp utan remiss

Tidigare var en läkare tvungen att remittera till sjukgymnast men den regeln har upphört att gälla i många landsting. Alla sjukgymnaster har en grundutbildning på tre år som innehåller kunskap om träning vid olika besvär. Många har också specialkunskap inom olika områden och ett gott råd kan vara att uppsöka en sjukgymnast som är specialiserad på det område inom vilket man har problem.

 

Tips på hur du hittar en sjukgymnast

Ett bra ställe att hitta duktiga och specialiserade sjukgymnaster på är via fackförbundet Fysioterapeuternas webbplats. Gå in på webbplatsen och testa deras sökfunktion.