ATT LEVA MED REUMATISK SJUKDOM

Trötthet och sömn


Många som lever med en reumatisk sjukdom upplever tröttheten som ett stort problem. Tröttheten kan bero på kroppens svar på inflammationen under ett skov, men givetvis även på smärta, klåda och oro.

 

En god natts sömn

En god nattsömn är viktig för alla, men extra viktig för dig med psoriasisartrit då sjukdomen i sig kan orsaka extrem trötthet.  Även om du är riktigt trött kan symtom som värk och stelhet i lederna göra att du inte kommer till ro. Störd nattsömn ökar risken för depressioner men även för mer värk och trötthet.

 

Här är några tips du kan prova för att sova bättre

  • Skriv sömndagbok. Även om symtomen kan störa din sömn kan även andra faktorer spela in. Prova att skriva sömndagbok under några veckor. Skriv upp hur du sovit varje natt, vad som väcker dig och vad du gjorde, åt och drack dagen före. På så sätt kan du lättare upptäcka vissa mönster och göra förändringar därefter.
  • Gå och lägg dig och stig upp samma tid varje dag. Regelbundna vanor kan underlätta.
  • Kontrollera miljön i sovrummet. Rummet ska vara mörkt och tyst (prova annars öronproppar och ögonmask) och ha en lagom temperatur.
  • Varva ner innan du går och lägger dig. Ta ett varmt bad, läs en stund eller lyssna på lugn musik, en ljudbok eller liknande. Det kan hjälpa att motionera på dagen, men undvik att göra det de närmaste timmarna innan du ska lägga dig. Undvik även koffein och alkohol sent på kvällen.

 

Behöver du mer hjälp? 

Prata med din läkare om dina sömnproblem varat längre än några veckor och om dessa tips inte har hjälpt.