ATT LEVA MED REUMATISK SJUKDOM

Att hantera smärta vid reumatisk sjukdom


När man har en kronisk reumatisk sjukdom är smärta ofta en del av vardagen. Smärtan kan variera från dag till dag och själva upplevelsen av att leva med smärta är ofta väldigt individuell. Därför är det angeläget att hitta en egen strategi för att hantera smärtan och metoder som underlättar just för dig. Smärtan påverkar ofta rörligheten vilket ofta leder till att man blir mindre aktiv. Även sömnen påverkas ofta av smärtan vilket också bidrar till att man blir väldigt trött.

Smärta är ett av de symtom som kan vara svårast att åtgärda och som, precis som trötthet, kan göra att du känner dig nedstämd.

Tips för att hantera smärta

 

Värme- eller kylkuddar

Fråga din läkare eller sjukgymnast om behandling med värme- eller kylkuddar kan lindra dina onda leder. Om lederna är stela kan ett varmt bad eller en dusch ofta hjälpa. Varma, värkande och inflammerade leder kan även lindras av ett kallt omslag.

 

Gå på massage

Massage av en utbildad massör kan i vissa fall göra nytta.

 

Vila och avslappning

Det är viktigt att ta lite time out och slappna av när man har ett skov. Om du spänner dig trycker musklerna mot lederna och gör det onda värre. Ett tips är att prova någon avslappningsövning, eller medicinsk yoga eller liknande.

 

Smärtlindring

Smärtlindrande läkemedel kan medverka till att lindra smärtan. Prata med din läkare om detta kan vara något för dig, eller om det finns något annat som kan hjälpa.

 

Vila dina onda leder

Det finns olika hjälpmedel som kan medverka till att avlasta lederna, ge stöd och minska smärtorna. Fråga din läkare eller sjukgymnast om eventuella hjälpmedel, exempelvis kanske en skena eller promenadkäpp kan passa dig.

 

Stretchövningar

Enkla stretchövningar kan ofta lindra smärta och stelhet. Prata med din sjukgymnast om övningar du kan utföra hemma vid behov.

Berätta alltid för din läkare om du har ont och diskutera vilka alternativ för smärtlindring som kan passa dig.

 

Övning

  1. Om du har ont kan du skriva ner hur smärtan påverkar dina känslor. Till exempel: ”Jag oroar mig för att smärtan aldrig ska släppa.” Sätt en siffra på din oro, på en skala från 1 till 10.
  2. Skriv ner hur du skulle kunna tänka på ett annat sätt. Om du till exempel skrivit som ovan, prova att skriva till att även om du har ont nu, så kommer smärtan att gå över med tiden och att du kommer må bättre.
  3. Påminn dig om att det inte finns något som säger att smärtan inte kommer att avta – det är faktiskt möjligt att din behandling kommer att hjälpa dig klara av dina symtom på ett bättre sätt.
  4. Tänk nu återigen på hur du mår och sätt en siffra på din oro från 1 till 10. Har siffran ändrat sig?